vrijdag 30 oktober 2009

Op verzoek: Sanya



Twee dagen voor ons vertrek naar Sanya had ik tijdens het eerder genoemde Charity-event een gesprek met een van de gasten (die het wél had begrepen: in snoezig jurkje vergezeld van Chanel-handtas) en vertelde ik enthousiast over ons aanstaande weekeindje weg. Haar reactie: Als ik echt alles heb gezien dat ik hier wil zien, dan ga ik heel misschien nog wel een eens keertje naar Sanya. Ooit. Zelf zou ze twee dagen later naar Cebu gaan (op de Philipijnen). Enfin.

Het is maar één uur en tien minuten vliegen naar Sanya, dus als je vroeg vliegt, zoals wij op zaterdagmorgen omstreeks 9 uur, heb je de hele dag nog voor je. (Grappig genoeg stond de dame die nog liever dood ging dan naar Sanya, met haar man, dochter en helper achter ons in de rij bij de douane, op weg naar Cebu. Dat is d’r nou! siste ik tegen Bauke, die ik over het eigenaardige gesprekje had verteld. Alsof SEEBOEH zo leuk is, reageerde Bauke zachtjes. Niet leuk dan? vroeg ik hoopvol - dat zou d’r leren! Ach, zei Bauke schouderophalend, ik geloof van wel.)

De weersvooruitzichten waren niet zo goed, terwijl het in Hong Kong nou juist het mooiste weer van de wereld was geworden en Hainan een sub-tropisch klimaat heeft, dus het mooiste weer van de wereld zou moeten hebben, maar we hadden mazzel: eenmaal in Sanya was er geen wolk te bekennen! Pas toen we twee dagen later in het vliegtuig terug naar Hong Kong zaten, begon de lucht boven Sanya donker te kleuren.

Hoe was Sanya? Tja, Mickey en Ryanne: omdat we maar heel kort gingen (2 dagen) hebben we het resort nooit verlaten en van Sanya alleen het strand gezien - wat absoluut prachtig was, dat wel! (Om precies te zijn: het privestrand van het resort was prachtig. De rest van het strand waarschijnlijk ook, maar daar zijn we niet geweest.)

Het resort dan. Wij zaten in het Kempinski, zeer luxe, zeer groot (klein heeft eigenlijk onze voorkeur maar je kunt niet alles hebben), zeer mooi en van alle gemakken voorzien: een hotelkamer bijna zo groot als ons hele appartement (daar zit je al snel aan, hoor ik sommige mensen nu denken), een balkon met een enorm stenen vierkant ligbad waar we met het hele gezin in paste, een gigantisch zwembad met een soort grachtjes zodat je er rondom kunt zwemmen, grote glijbanen waar Bauke en Bibi samen vanaf roetsjten en een kunstmatig aangelegd ieniemieniestrandje in een uiterwaard van het zwembad, voor allerkleinsten met schepjes en emmertjes.

Verder dus dat prachtige, brede en goed schoongehouden strand met fijn zand, heerlijke ligstoelen (een soort bedden eigenlijk, we hebben er met z’n drieen een middagdutje op gedaan), hangmatten tussen de palmbomen, obers met menukaarten die langskomen om te vragen of je nog zin hebt in een hapje of drankje van het één of ander en genoeg witte badjassen om alle hotelgasten dagelijks van een schoon en gladgestreken exemplaar te voorzien - zodat je die gewoon de hele dag kunt aanhouden, mits je aan het zwemmen bent natuurlijk of aan je tan werkt. Uitermate rieleks dus.





Het ontbijt bestond uit een buffet met alles wat je maar kunt verzinnen, en de rest van de dag was er de mogelijkheid om op verschillende plekken (waaronder een strandtent met vis van de bbq) te eten en te drinken. Wat wil een mens nog meer?

Nou. Meer niet. Minder soms wel.

Minder harde muziek bijvoorbeeld, in het Deutsche Brauhaus Restaurant mit Brauhaus Bier, Schnitzel und Kartoffelsalat. En liefst ook één soort tegelijk – en niet buiten een ander melodietje dan binnen, zodat je steeds een zweem van de binnenmuziek door de knoertharde buitenmuziek heen hoort denderen. (De Scorpions binnen en Christina Aguilera buiten – of iets in die geest.) Jemig de pemig! Zelfs Bibi stak op enig moment haar vingers in haar oren. De serveerster lachte erom: So cute!; maar ik greep het moment aan om eens ernstig in onderhandeling te gaan over de muziek. De muziek ging zachter (Halleluja!), maar niet lang daarna begon op zeer luid volume de band te spelen: een Philipijns heupwiegend trio (twee dames en een heer met korenblauwe glimbroeken) dat luvsongs uit de jaren zeventig en tachtig ten gehore bracht - zó extreem slecht dat het eigenlijk wel weer humor was.

(Minder betalen voor een fles wijn zou ook prettig zijn en misschien iets minder personeel dat alleen Chinees spreekt zodat je, als je bijvoorbeeld vraagt of er ook een pierebadje is, niet eerst een kinderstoel en daarna een EHBO-doos krijgt aangeboden.)

Verder was het, om met de woorden van een van onze goede vrienden te spreken, gewoonweg ontzettend genieten geblazen, en wil ik hierbij Sanya iedereen , hoewel dus ongezien, van harte aanbevelen!

Stukje Wereldomroep

Hier mijn tweede stukje voor de Wereldomroep dat gisteren online is gegaan, over Shoppingopportunities in Hong Kong.

woensdag 28 oktober 2009

Staartjes!

Gekkenhuis

Sjo. Nou. Dat was even een lange blogloze periode. Eerlijk is eerlijk: ik heb er ook niet zoveel zin in de laatste tijd, in dat geblog. Maar daarnaast hadden we het hier ook ineens DRUK: 8 oktober kwam Herke een lang weekeind op bezoek en nog maar een paar dagen geleden zijn Joep, Jacqueline en Nienke, na een week in Hong Kong gebivakkeerd te hebben, weer naar Nederland vertrokken. Verder zaten wij afgelopen weekeind met onze billen op het warme strand van Sanya op het Chinese eiland Hainan en had ik vorige week - naast het bezoek van onze Nederlandse vrienden - ook ineens allerlei afspraken met Hongkinese vrienden dan wel potentiële nieuwe Hongkinese vrienden.

Zo bezocht ik vorige week in drie dagen twee keer Disneyland Hong Kong (ik heb maar meteen een jaarkaart gekocht); aten wij de afgelopen 11 dagen 9 keer uit (eigenlijk tien keer, want ik had tussen de bedrijven door ook een lunchafspraak); bezochten we Lantau, Lamma, “het eiland” en “ons buurtje”; zaten we twee keer een uur en tien minuten in een vliegtuig en belandde ik totaal underdressed op een charity event ten behoeve van zielige Hongkinese kindertehuiskindjes. (‘t Was een doodgewone donderdagmiddag maar zo’n beetje alle aanwezige dames hadden cocktailjurkjes aan met hoge hakken eronder, elegante tasjes aan hun arm, net iets teveel make-up op hun gezicht en goed gekapte haren. Ik had mijn witte spijkerbroek aan - vond ik al zeer gewaagd gezien eerdere avonturen met witte broek - en een leuk maar wel gewoontjes bloesje met, daar kwam ik helaas net te laat achter, namelijk toen ik de deur al uit was, ZWEETPLEKKEN onder de oksels - van al die stressige haast natuurlijk! In de gangen van Sorrento probeerde ik nog een beetje nonchalant met mijn armen door de lucht te wapperen, in de hoop dat de airco e.e.a wat zou doen opdrogen, maar het mocht niet heel erg baten. Mijn coup was natuurlijk catweazle. Morgen ga ik naar de kapper.)

En zo veranderde het sukkeltempo waarin mijn leven (en dat van het Bibeltje) zich tot dan toe afspeelde, ineens in een snelle draf, met haast en stress en zweet en geen tijd voor mail, skype of blog.

Gekkenhuis.

Wel erg gezellig natuurlijk.

vrijdag 16 oktober 2009

Bibi’s vocabulaire

Bibi snapt al veel meer dan ik denk. Al is haar eigen vocabulaire voorlopig beperkt tot:

Sjo (Zo)
Nouw (Nou)
Sjo, nouw (Zo, nou…)
Haajieoo (Hallo)
Babai (Dag dag)
Bah
Bal
Nee
Mama
Papa
Oh ooh

en snap ik haar vaak helemaal niet; ze begrijpt heel veel van wat wij zeggen. Zo was ik laatst een beetje pissig, omdat ze onze slaapkamer in een onbeheerd ogenblik overhoop had gehaald en op een oordop stond te kauwen. Waar is nou die andere oordop? - vroeg ik haar. Ze haalde haar schouders op. Nou, zei ik toen, ga die dan maar es even zoeken. Dat deed ze, op handen en knieën, om zich vervolgens met die oordop en een grote grijns op haar gezicht weer bij mij te melden: Sjo!

Van die dingen.

Maar soms snapt ze er ook helemaal niks van. Vanmiddag gingen wij dan eindelijk samen die lang beloofde fiets kopen! Roze en van Hello Kitty, want die probeert ze de meisjes in de speeltuin altijd afhandig te maken. We waren in die vreselijke Toys ‘r Us – een soort Intertoys of Bart Smit, maar dan vele malen erger. Ik wees een roze Hello Kitty exemplaar aan, zodat Bibi hem even kon uitproberen. Helemaal in d’r nopjes, het schetekind! Dat die fiets een showfiets was, en wij hem echt gingen kopen, maar deze teruggezet moest worden bij de andere showfietsjes, ging er niet in. Woedend was ze: Nee, nee, nee, nee, nee!!!!!

Enfin.

Ons engeltje heeft een fietsje. Nu nog leren fietsen.

Integratie = Minder inspiratie?

…En dan is daar het moment dat je je niet langer dagelijks verbaast of opwindt over gekke gewoontes van rare Chinezen; weersomstandigheden die voor een catweazle-kapsel zorgen; kakkerlakken die in je keuken wonen en de gestoomde kippenvoeten, geroerbakte vissenmaagjes en chilled seablubber op het menu van het restaurant waar je met je echtgenoot aan het lunchen bent…

Zou ik nou geȉntegreerd zijn?

Niet zo handig, bloggenderwijs.

vrijdag 2 oktober 2009

60 jaar Volksrepubliek China


Op 1 oktober, 60 jaar geleden, riep Mao de Volksrepubliek China uit. Dat werd gisteren ook in Hong Kong gevierd. Iedereen was vrij (uiteraard met uitzondering van het winkelpersoneel - want wat moet je anders op je vrije dag?) en 's avonds ging er voor 3 miljoen Hong Kong Dollar vuurwerk de lucht in. Vanaf het gemeenschappelijke terras (op de 62e verdieping) van de nabijgelegen Arch, waar Ilse en Remco wonen, hadden we goed zicht op de Victoria Harbour, waar het allemaal gebeurde. De skyline van HK-eiland was voor de gelegenheid eens niet verlicht. Ik was mijn camera vergeten maar Bauke heeft wat foto's met mijn mobieltje gemaakt - zie slideshow. Bibi vond het allemaal maar griezelig.